Särskilda föreläsningsserie

Tyskland – granne på gott och ont

Varje termin anordnar vi en särskild föreläsningsserie över ett aktuellt tema. Under våren 2025 är temat Tyskland – granne på gott och ont

Tyskland är ett geografisk och kulturellt nära grannland och Sveriges största handelspartner. Det sågs länge som den stabila motorn i Europas ekonomi, och med sin bearbetning av historien har det framstått som en förebild. Motorn har dock börjat hacka, ekonomin stagnerar, den politiska oron har resulterat i framgångar för extrema partier både till vänster och höger, regeringskris och nyval har blivit följden. Utvecklingen i omvärlden gör att Tyskland som med sin stabilitet setts som en trygghet nu i stället skapar oro. Trots vår geografiska och historiska närhet är Tyskland underprioriterat i till exempel mediebevakningen. Vårens särskilda föreläsningsserie vill bidra till att öka kunskaperna om vårt viktiga grannland. Den första föreläsningen illustrerar den vändpunkt – die Wende – som är grunden till en del av dagens problem, både ekonomiska och kulturella.

När detta skrivs i november 2024 har den politiska krisen i Tyskland nått en kulmen. Mycket kommer att hända under tiden fram till föreläsningsstart som ej kan tecknas i förväg, men som kan beaktas under våra föreläsningar.

Föreläsningar som ingår i serien

4 februari
Kjell Åke Modéer: Greifswald före och efter die Wende – ett personligt perspektiv

4 mars
Rolf Gustavsson: Tysklands val

18 mars
Maria Thürk: Det tyska politiska systemet

Mer information om respektive tillfälle

4 februari
Kjell Åke Modéer: Greifswald före och efter die Wende – ett personligt perspektiv

Kjell Åke Modéer är professor emeritus i rättshistoria och har varit prorektor för Lunds universitet. Han har sedan sina forskarstudier haft goda kontakter med universitetet i Greifswald i Mecklenburg-Vorpommern, numera Lunds vänort, och han disputerade 1975 på en avhandling i rättshistoria för vilken arkivstudier vid pommerska arkiv spelade en avgörande roll. Dessa studier genomfördes således under DDR-tiden. Senare bistod han universitetet i återuppbyggnaden av den juridiska fakulteten, som stängts vid krigsslutet. År 2000 promoverades han till hedersdoktor vid juridiska fakulteten i Greifswald.

Kjell Åke Modéer har genom sina studier, sin fortsatta forskning och sina samarbeten en ovanligt god inblick i förhållandena i Greifswald och Tyskland före och efter murens fall, och han låter oss i föredraget få del av sina intryck och erfarenheter. Det blir ett personligt vittnes-mål från första parkett av en världshistorisk händelse i vår absoluta närhet, som han kan belysa i detalj. Inte minst uppmärksammar han den totala omsvängning som bland annat jurister var tvungna att anpassa sig till när rättsskipningen skulle vara neutral och inte politisk. Enskilda människoöden får också illustrera den större historiska processen.

4 mars
Rolf Gustavsson: Tysklands val

Rolf Gustavsson är journalist, krönikör och författare med mångårig erfarenhet av Tyskland och EU, samt även Afrika. Gustavsson har publicerat sig inom alla dessa områden – ibland tillsammans med statsvetare i Lund. Han har erhållit ett flertal priser för sin journalistiska verksamhet.

Den 23 februari går Tyskland till val efter inre slitningar i den så kallade trafikljuskoalitionen – ett udda spektrum av röd socialdemokrati, gul liberalism och grönt miljöparti. I föreläsningen belyses den förändrade spelplanen efter valet, vilka frågor som avgjorde och risker för extrempartiers inflytande. Vilka möjligheter och hinder finns nu för regeringsbildning i Europas centralmakt och vad betyder ett nytt tyskt vägval för EU och förhållandet till Ukraina och Ryssland.

18 mars
Maria Thürk: Det tyska politiska systemet

Maria Thürk är forskare inom statsvetenskap med inriktning på koalitionsregeringar, politiska partier, institutioner och parlamentariskt beteende. Hon föddes 1988 i Östberlin och disputerade 2021 vid Humboldtuniversitetet i Berlin med en avhandling om partier och lagstiftning under minoritetsregeringar. Efter sin doktorsexamen arbetade hon som postdoktor vid universitetet i Basel i Schweiz. År 2024 tillträdde hon som biträdande universitetslektor vid Göteborgs universitet och är sedan 2025 verksam vid Uppsala universitet.

Föreläsningen behandlar det tyska politiska systemet, med fokus på dess institutionella struktur och hur denna påverkar de politiska processerna i landet. Det tyska systemet är format av starka institutioner som utformades för att förhindra en återgång till auktoritärt styre, med strikta regler för regeringsbildning och nyval, och en stark författningsdomstol som garanterar grundlagens efterlevnad. Föreläsningen kommer att belysa Tysklands federala system, där makt fördelas mellan förbundsregeringen och delstaterna, samt den centrala betydelsen av tvåkammarsystemet inom parlamentarismen. Genom att granska dessa institutioner och deras interaktion kommer föreläsningen att ge en djupare förståelse av hur de tillsammans formar den politiska dynamiken i Tyskland.

Anmälan – klicka nedan på Tyskland – granne på gott och ont

Start Dag & tid Plats    
Tyskland - granne på gott och ont
Tis 14.00-15.00 3 ggr. Start 4/2. Pingstkyrkan.
4/2 Tis 14.00-15.00 3 ggr Pingstkyrkan Direkt »
Rulla till toppen